Skip to main content

A legfinomabb tojásos nokedli

| Blog

Ki tudja mi az oka, de valamiért az emberek olyanok, hogy télen mikor a mínuszok hasítanak hajlamosak jóval nehezebb ételeket fogyasztani, mint az év többi időszakában, tisztelet természetesen a kivételeknek. Lehet, hogy ez valahol túlélési ösztön is, hiszen ilyenkor minden bizonnyal szervezetünk olyan, tartalékokat halmoz fel, amelyek vélhetően evolúciós okokból segítenek bennünket a hideg időszak átvészelésében. Mikor azonban beköszönt a tavasz és megjelennek az első fejes saláták a piacokon, akkor fejben elkezdjük elengedni a fenti beidegződést és választjuk egy jó saláta kísérőjeként a tojásos nokedlit vagy ahogy az étlapokon megszokhattuk a tojásos galuskát.

A húsvéti időszakhoz, de egyébként magához a tavaszhoz is egyértelműen hozzátartozik a tojásfogyasztás, amely egyben az újjászületést és a megújulást is szimbolizálja. Így tehát mint neve is mutatja a tojásos nokedli is ebből a fő alapanyagból készül és a fentiek alapján nyugodtan tekinthetjük a tavasz egyik első hírnökének.

A tojásos nokedli eredete

Ha megkérdeznénk az utca emberét, biztosak vagyunk benne, hogy a válaszadók nagyrésze magyar nemezti eledelként hivatkozna rá, hiszen szentül meg vagyunk győződve arról, hogy ilyen és efféle ételt a világon máshol biztosan nem készítenek. Azonban téves ez a megközelítés és bár nem is sejtjük, de a megoldás sokkal közelebb keresendő, mint azt gondolnánk. A nokedlit ugyanis vélhetően egyenesen a szomszédos osztrák konyhából vehette át a magyar, amiről elsősorban neve árulkodik. Hasonlóan a hokedli, puszedli, partedli, svindli stb. jövevény szavainkhoz, a nokedli is egy német eredetű, körülbelül 110-120 évvel ezelőtt keletkezett kifejezés. Ha jelentését kutatjuk a bajor-osztrák Nockerl szóból származtatják, amely gömbölyded alakú sziklát jelent, utalva ezzel a forrásban lévő vízből feljövő apró tésztadarabokra. Németországban, Svájcban és persze Ausztriában is mind a mai napig előszeretettel fogyasztják és hosszabbra szaggatott verziója Spätzle, Chnöpfli vagy épp Knepfli néven is közismert arrafelé.

Természetesen, hogy ne legyen ennyire egyértelmű ezen étel eredetének meghatározása sem, a mai napig tartja magát egy olyan verzió is, amely szerint Mátyás király felesége, az Itáliából származó Beatrix által érkezett és terjedt el Magyarországon, mégpedig az olasz gnocchi egyszerűsített változataként.

Mint megannyi ételekhez a nokedlihez is kötődik egy vicces adoma, aminek ezúttal alapja is van. Régebben, hogy ne kellejen a kacsákat fáradtságos, embert próbáló módon naponta megtömni, gyakran készítettek számukra nokedlit, melyet a jószágok néhány pillanat alatt fel is faltak és májuk a töméshez hasonlóan szépen hízott. Innen származhat tehát a „nyeli, mint kacsa a nokedlit” mondásunk.

A nokedli elkészítése

A nokedli tehát az osztrák konyhából átvett frissen főtt tésztaféle, amelyet levesbetétként vagy köretként és mint a mellékelt ábra mutatja önmagában is fogyasztunk. A nokedli elkészítése felettébb egyszerű, hiszen a tojásból, lisztből, vízből és sóból álló tésztát egy lyukacsos lemezen (nokedliszaggatón) keresztül forrásban lévő sós vízbe kell szaggatni.  A nokedli egyébként semmiképp sem összekeverendő a galuskával, amelynek tésztája bár teljesen hasonló, sokszor azonos a nokedliével, azonban szaggatása nem a fentiek szerint, hanem egy vágódeszkáról egy kanál vagy kés segítségével történik.

A legfinomabb tojásos nokedli a KIOSK-ból

Ha meghoztuk a kedved egy ízig vérig eredeti tojásosnokedli elfogyasztásához, térj be hozzánk a KIOSK-ba, ahol étlapunk itthon-otthon szekciójában találod „híres tojásos nokedlinket” amelyet szarvasgombás tojáshabbal és természetesen az ehhez nélkülözhetetlen ecetes jégsalátával kínálunk.

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.