Skip to main content

A kacsamáj terrine

| Blog

A kacsamáj terrine a francia konyhaművészetből született, bár elődjeit a pástétomokat már az ókorban is előszeretettel fogyasztották. A „terrine” szó jelentése gyakorlatilag magára a formára utal, amiben ez a pástétomféle készül. A franciák értelmezésében ez tehát egy esztétikusan formázott pástétom, amit legtöbbször belsőségekből és zöldségekből áll.

A műfaj csúcsa az ízletes kacsa- vagy libamájból készített pástétom. A kacsamáj terrine hőkezeléssel készül, amit formázott állapotban lehűtenek, amit végül kellő pihentetés után hidegen fogyasztanak el. A tányéron ideális partner mellé egy kellemes meleg kalács, briós, pirítós, esetenként marinált hagyma vagy gyakran hozzák összhangba valamilyen édeskés gyümölcsös ízvilággal. Ha még különlegesebb ízélményre vágyunk, amolyan hungarikum ínyencségként remek párost alkot a tokaji aszúkkal is. A kacsamáj terrine a patéval ellentétben - ami teljesen homogén- tartalmazhat nagyobb máj darabokat, viszont kenhető is egyben.

Miért fogyasszuk a kacsamájat?

A máj fogyasztás nagyon jótékony hatással van a szervezetünkre, tele van értékes tápanyagokkal, vitaminokkal. Különösen a téli időszakokban, amikor az energiaszintünk lecsökken segíthet természetes módon pótolni a vitaminhiányt. Magas a biotin, vas és magnézium tartalma, valamint gazdag D, C és E vitaminban és B vitaminokban is. Nem utolsó sorban a kalóriatartalma miatt sem kell aggódni, ugyanis 100 g hízott kacsamáj mindössze 136 kcal.

Aki ezek után kedvet kapott az otthoni elkészítéséhez is, annak az alábbi receptet javasoljuk hozzá:

Kacsamáj terrine

Hozzávalók (kb. 10 adagra):

  • 50-60 dkg hízott kacsamáj
  • 1 dl édes bor (tokaji aszú, portói)
  • frissen őrölt bors

Elkészítése:

  1. Az egész kacsamájat 5-10 percre kézmeleg vízbe tesszük, hogy picit megolvadjon, majd mikor már szobahőmérsékletű szétválasztjuk a két lebenyt és óvatosan, de gondosan eltávolítjuk az ereket és a hártyákat
  2. Ezután kiterítve sózzuk borsozzuk és meglocsoljuk az édes borral. Fóliába csomagolva 12 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy a máj átvehesse az ízeket, félidőnél megfordítjuk
  3. A hűtőből kivéve hagyjuk nagyjából fél-egy órán át felmelegedni, végül minden darabot szorosan egy terrinformába nyomkodunk
  4. A megtöltött formát meleg vízfürdőbe állítva langyos sütőbe tesszük (kb. 80-100 °C ) és addig hagyjuk készülni, míg a maghőmérséklet eléri az 50 °C-ot.
  5. A máj akkor lesz a legfinomabb, ha egy éjszakát hagyjuk a hűtőben pihenni. A könnyebb kezelhetőség érdekében alufóliával letakarva nehezéket helyezünk rá, összepréseljük. Ujjnyi szeletekre vágva, vajon pirított kaláccsal tálaljuk

Ha nincs kedved otthon neki állni az elkészítésnek, nálunk is megkóstolhatod. Gyere el hozzánk és tapasztald meg, mi hogyan készítjük ezt az isteni fogást!

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.