Skip to main content

A hamburger története

| Blog

A hamburgert egyértelműen a világ egyik kedvenc ételének tartják. Megtalálható a gyorsétteremláncok autós ablakaiban és a Michelin-csillagos éttermek étlapján egyaránt. Ízeik egyéb fogásokat inspirálnak, ezen felül sokszor még arra is csábítják a hamburgerek szerelmeseit, hogy különös extra feltétekkel gazdagítsák hamburgerüket.

Honnan is származik pontosan ez az ízletes marhahúsos szendvics? Mi a története a hamburgernek - vajon egyetlen feltalálója van, ahogy egyesek állítják?

A hamburger története

Talán már hallottad, hogy a németországi Hamburg az első hamburger hazája, a nevét sem véletlenül kapta innen. A feltételezett igazság, hogy a hamburger ihletője valóban Hamburgból származik, a szendvics koncepcióját csak jóval később találták fel. Sőt, egyesek szerint a darált marhahús fogalma valószínűleg Hamburg előtt született, mégpedig a tatár lovasok ettek először hasonló marhahúst, a 12. században, melyet akkor nyereg alatt puhítottak. A trend a kereskedelmi útvonalakon át aztán Oroszországon keresztül jutott el Németországba.

A hamburger eredetéről szóló történetekben viszont van egy pont, amelyben mindenki egyetért: a 19. századra a német hamburgi tehenek marhahúsát ledarálták, fokhagymával, hagymával, sóval és borssal kombinálták, majd pogácsává formálták (kenyér vagy zsemle nélkül), hogy hamburgi steaket készítsenek belőle. Ezek a korai hamburgerek ínyenceknek számítottak és a hamburgi marhahús minőségéhez képest meglehetősen drágák voltak.

Hol találták fel tehát a hamburgert?

Amikor a német bevándorlók elkezdtek New Yorkba és Chicagóba érkezni, sokan éttermek megnyitásával fedezték megélhetésüket. Az étlapokon gyakran szerepelt a Hamburg steak, a német kínálat amerikanizált változata, mely sokszor a legdrágább étel volt az étlapon.

Az ipari forradalom idején a gyári munkásoknak aztán hamburgi steaket szolgáltak fel ételkocsikból. Állva nehéznek bizonyult az evés, ezért egy kreatív szakács két szelet kenyér közé szorította a húspogácsát (a konyhai újító neve sajnos a történelem homályába veszett).
Így született meg a hamburgi szendvics, azaz a hamburger és ezek után aztán országszerte fellendült ennek az ételnek a népszerűsége.

És akkor ki is találta fel?

Egyes vélemények szerint a pontos név a történelem homályába veszett, mivel a fogás New York és Chicago utcáin szükségszerűségből született. De van persze néhány személy, aki verseng a címért:

  • Louis Lassen New Havenből, Connecticutban
  • Hamburger Charlie" Nagreen a wisconsini Seymourból
  • Charlie és Frank Menches, Hamburg - New York tengelyről

Bármi is legyen a valódi eredettörténet, az évek során a hamburger az amerikai konyha szimbólumává vált, bár világszerte szeretik és imádják.
A túlnyomórészt kedvelt változat a hagyományos marhahúsos burger. Olyannyira népszerű ez az alapverzió, hogy a hamburgerek iránti globális vágy talán nem is lesz fenntartható. A tudósok folyamatosan a hamburgerhús petri-csészékben történő előállításán dolgoznak, hogy kielégítsék a hamburgerhús iránti hatalmas keresletet világszerte. Ezek az ízletes hamburgerpótlók ma már világszerte elérhetőek és népszerűek az étlapokon, de a boltok polcaira is betörtek már.

A hamburger számos változatban kapható, még vegetáriánus módon is elkészíthető. Az olyan országokban, mint India, ahol a marhahús nem része a hagyományos hindu étrendnek, népszerűek péládul az Aloo Tikki nevű burgonyapogácsák, de világszerte is nagy népszerűségnek örvend a sajttal helyettesített pogácsa is.

Próbáld ki a KIOSK verzióit, egészen biztosan imádni fogod!
 

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.