Skip to main content

A gulyásleves eredete

| Blog

Ha napjainkban bármely frekventált, turisták által látogatott, de tovább megyek, szinte bármely hazai fogásokat kínáló étterembe betérünk, az étlap kötelező eleme a gulyásleves. Fővárosunk szívében az utcákat járva elképzelhetetlen, hogy el ne menjünk egy-egy krétával német vagy angol nyelven hanyagul felskiccelt „valódi magyar gulyást” reklámozó megállítótábla mellett.

Egyszerű ételből hungarikum
Ez a valaha alföldi gulyások és pásztorok által kitalált és hagyományos fémbográcsban, a szabadban elkészített ételkülönlegesség az idők folyamán szépen, lassan hungarikummá avanzsált (Érdekesség, hogy ez szószerint lassú folyamat volt, hiszen hivatalosan csak 2017-ben vették fel a hungarikumokat tartalmazó listára). 1935-ben azonban már egy idegenforgalmi prospektus nemzeti ételként hivatkozott rá és ez azóta mit sem változott. Ha megállítunk az utcán egy külföldi turistát és Magyarországról beszélgetünk vele, a Budai Vár, a Parlament, a Gellért szobor és Puskás Öcsi említése után biztosak lehetünk benne, hogy a gulyással is előhozakodik…

A gulyásleves eredete
De vajon honnan ered ez a gazdag ízvilágú, karakteres fűszerezésű étel és miért épült be ennyire mélyen a magyar gasztronómiába? Ahogy már a cikk felvezető gondolataiban írtuk ezt az ételt először gulyások és pásztorok készíthették és fogyaszthatták napi szinten praktikus okokból, hiszen munkájuk végzése közben minden alapanyag adott volt az elkészítéséhez.

Az ételt említő első írásos emlék mégis egy 1859-es Komárom megyei lakodalmi menüből származik, bár ezt minden bizonnyal valamilyen félreértés szülte, hiszen abban az időben szinte kizárt, hogy főételként fogyasztották volna. Mindenesetre az Akadémiai Nagyszótár 1886-tól rendszeresen megjeleníti oldalain ezt az ételkülönlegességet és ezt követően egyre többször és több helyen kerül említésre, azonban ekkor már a kezdetben inkább pörkölt jellegű ételen már sokkal inkább a levest értették.

„A gulyás bőséges lével, hagymával és paprikával készített leveses étel, kockára vágott burgonyával és csipetkével”- írta egykoron Gundel Károly vendéglős, aki egyébként részletes és szigorú itinerben különítette el a gulyást a pörkölttől, a paprikástól, valamint a tokánytól.

Ahány ház, annyi gulyás
A gulyásleves elkészítésének módja tájegységenként eltér, sőt bátran mondhatjuk rá, hogy ahány ház, annyi szokás, hiszen, ha az ember egyszerűen csak az interneten keres rá, se szeri se száma az „igazi gulyásrecepteknek”. Egy dologban azonban szinte mindenki egyetért, mégpedig abban, hogy sűrítéséhez a liszt használata szigorúan tilos, erre inkább kis mennyiségű sűrített paradicsom javallott. Az igazi gulyásleves alapvetően marhahúsból készül, de az évek során teljesen megszokottá váltak a birkahúsból, bármely baromfi húsából, illetve vad vagy akár vegyes húsból készített verziók is, sőt létezik az úgynevezett hamisgulyás is, amelyben zöldbab, gomba vagy bármely zöldség helyettesíti a húst.

Összefoglalva tehát a fentieket: Bár a gulyáslevest sajnos bizonyos éttermek alaposan lejáratták, de ha betérsz hozzánk a KIOSK-ba, akkor mindenképpen kóstold meg a mi verziónkat, melyet reszelt tésztával késztünk el és kovászos kenyérrel, valamint igazi magyar hegyes erős paprikával kínálunk.

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.