Skip to main content

A Cordon bleu eredete

| Blog
Talán nincs is olyan olvasónk, aki ne kóstolta volna valaha a sajttal, valamint sonkával töltött, bundázott és szinte egész Európában ismert borjúból vagy akár csirke, esetleg pulykahúsból készült ínyenc falatot a Cordon Bleut. Azonban azok már minden bizonnyal sokkal kevesebben vannak, akik azt is tudják, hogy honnan ered az elnevezése. Alábbi cikkünkben ennek járunk tehát utána és írásunk végén természeten nem hiányozhat egy ajánló éttermünk kínálatából.

A Cordon bleu eredete

Megszokhattuk már, hogy egy -egy étel történetének többféle eredetelmélete is létezhet, nem meglepő, hogy nincs ez másképp a Cordon Bleu esetében sem. Maga a Corodon Bleu kifejezés szószerinti fordításban kék szalagot jelent, amely ismerősen csenghet a hajózásban és vitorlásversenyekben jártas olvasók körében, akik nem is járnak olyan messze az igazságtól, de haladjunk időrendi sorrendben.

A Cordon bleu és a térdszalagrend

1348-ban III. Eduárd angol uralkodó megalapította a térdszalagrendet, amellyel a csaták hőseit tüntette ki. Maga a kitüntetés sötétkék színű, arany szegéllyel díszített bársonyszalag volt, melyet a katonák a bal térdükön, valamint bal vállukon átvetve viseltek. 200 évvel ezután III. Henrik francia király elirigyelve a fenti ötletet, annak mintájára létrehozta a Szentélek lovagrendet, melynek tagjai fényűző életet éltek, hatalmas lakomákat, ünnepségeket rendeztek, így a kék szalag a kiváló ételek szimbólumává vált, sőt ezt követően a kor legjobb szakácsainak elismerése lett.

Madame Dubarry tréfája

Létezik azonban egy másik anekdota is, mely legalább annyira tartja magát, mint a fentebb megismert verzió. Történt egyszer, hogy Madame Dubarry fenséges lakomát rendezett a hedonista életmódot folytató XV. Lajos tiszteletére, akiről köztudott volt, hogy a kiváló ételek elkészítésére, a szakácsmesterségre, kizárólag a férfiakat tartotta alkalmasnak. A királynak -akinek nagyon ízlettek a lakomán felszolgált ételek- ágyasa, Madame Dubarry később elárulta, hogy azokat egy szakácsnő készítette. Sőt nem csak megosztotta vele a fentieket, hanem egyenesen arra kérte XV. Lajost, hogy tüntesse ki a pompás ételeket készítő szakácsnőt. Így a kitüntetés, a kék szalag ezt követően a kiváló szakácsteljesítmény elismerését jelentette.

Hajók, versenyek, díjak…

Ezennel el is érkeztünk a harmadik anekdotához, amely valóban a híres hajós kék-szalag versenyhez kapcsolódik. Na persze nem az évenkénti, Balatonon megrendezésre kerülő vitorlásverseny az apropó, hanem nagy testvére és történelmi elődje az eredeti Kék szalag verseny. A kék szalag verseny a XX. század elején indult világhódító útjára, amely során gigászi méretű utasszállító gőzöshajók próbálták egymás felülmúlni annak tekintetében, hogy melyikük tudja leggyorsabban átszelni az Atlanti-óceánt. A győztes jutalma a Kék szalag díj volt, amely hatalmas elismerésnek számított a hajósok körében. Az anekdota szerint a sajttal és sonkával töltött húsételt egy ilyen verseny győztesének tiszteletére késíztette el egy szakács, amely ezáltal a keresztségben a Cordon bleu nevet kapta. Egyes források viszont még ennél is továbbmennek, szerintük ugyanis a szintén a kék szalag elhódítására versenybe szálló Titanic fedélzetén szolgálták fel először ezt az akkoriban különlegességnek számító ételt.

Hogy melyik történet az igaz? Ezt mindenkinek a saját fantáziájára bízzuk, valószínűleg mindháromnak van némi valóságalapja, azonban egy biztos a Cordon bleu azóta is töretlen népszerűségnek örvend, olyannyira, hogy La Cuisinière Cordon Bleu gasztronómiai magazin, valamint a világ egyik leghíresebbjének tartott Le Cordon Bleu szakácsművészeti iskola névadója is lett.

Cordon bleu a KIOSK kínálatában

Ha sosem fogyasztottál még Cordon Bleut, vagy a fentieket végigolvasva kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld a mi verziónkat is, várunk szeretettel a KIOSK-ban, ahol rendszeresen visszatérő vendég heti menünk ételei közt.

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.